...خوب بودن کافیست
کارگران خوزستانی کماکان پیگیر مطالبات معوقه و حقوقهای پرداخت نشده خود هستند. جدا از کارگران شهرداری کوت عبدالله که برای چندمین روز متوالی، در اعتراض به عدم پرداخت معوقات مزدی خود مقابل شورای شهر تجمع میکنند؛ اخبار مرتبط با کارگران هفتتپه، پروژه قطار شهری اهواز، کارکنان شرکتی مخابرات در شهرهای مختلف این استان و کارگران اخراجی واحد اجرائیات شهرداری اهواز به رسانهها راه یافته است.
یازده ماه حقوق معوقه در قطار شهری اهواز
پیمانکار سابق پروژه قطار شهری اهواز دستکم ۱۱ ماه دستمزد کارگران این شرکت را با آنها تسویه نکرده است. کارگران این پروژه در توضیح این مطالبه خود میگویند: «از سال ۱۳۹۱ تا شهریورماه سال ۱۳۹۹ تحت مسئولیت «شرکت پیمانکاری کیسون» در پستهای مختلفی چون نگهبانی، انبارداری و تاسیساتی برای نگهداری از ماشینآلات و ژنراتورها و همچنین تخلیه آب کارگاه، در پروژه ساخت قطار شهری اهواز مشغول به کار بودهایم. ولی از زمان خاتمه قرارداد پیمانکار، هنوز نتوانستهایم مطالبات معوقه خود را از پیمانکار دریافت کنیم.»
به گفته کارگران جدا از حقوق معوقه، کیسون حق بیمه ما از آذرماه سال ۱۳۹۹ به تامین اجتماعی پرداخت نکرده است: «سازمان تامین اجتماعی به بهانه فسخ قرارداد پیمانکار سابق از سازمان قطار شهری اهواز، همچنان لیست بیمهپردازی کارگران را از این شرکت قبول نمیکند. سازمان قطار شهری اهواز هم بعد از خروج پیمانکار قبلی، قرارداد کار جدیدی را برای ادامه کار پروژه با پیمانکار جدید منعقد کرده است. ولی چون هنوز پیمانکار سابق محل فعالیت خود را ترک نکرده، پیمانکار جدید شروع به کار نکرده است.»
کارگران قطار شهری اهواز که خواستار دریافت مطالبات معوقه هستند در ادامه میافزایند: «مسئولان قطار شهری با وجود خروج پیمانکار پیشین، به عنوان کارفرمای اصلی مسئولیت پرداخت مطالبات کارگران را برعهده نمیگیرند و کارگران بلاتکلیف بیشترین خسارت را دیدهایم. هنوز هیچ مسئولی پاسخگوی مطالباتمان در استان نیست.»
یکی از کارگران در تشریح مشکلات خود میگوید: «فعالیت پروژه قطار شهری اهواز از ماههای پایانی سال ۱۳۹۷ متوقف شده است. در حال حاضر که شرکت کیسون به عنوان پیمانکار سابق پروژه کنار گذاشته شده، حاضر نیست کارگاه و تجهیزات آن را به پیمانکار جدید واگذار کند. به همین دلیل شهرداری از این شرکت به مراجع قضایی شکایت کرده و منتظر رای دادگاه برای خلع ید این شرکت است.»
به گفته او بعد از چند ماه معوقات مزدی، کارگران هر چند ماه یکبار دست به اعتراض صنفی میزنند که آخرین آن هم روز شنبه هفته جاری برگزار شد. در نتیجه آن برخی مسئولان وعده رسیدگی به وضعیت کارگران باقیمانده قطار شهری را دادند. اما طبق معمول از پرداخت معوقات مزدی کارگران خبری نیست.
او با بیان اینکه کارگران به دنبال وصول مطالبات و مشخص شدن وضعیت شغلی خود هستند، در ادامه افزود: بیپولی و سرگردانی این تعداد کارگر در اهواز مشکلات زیادی را برای آنها و خانوادههایشان ایجاد کرده است.
این کارگر شاغل در پروژه قطار شهری اهواز، دلیل افزایش مشکلات در پرداخت حقوق کارگران را سوءمدیریت پیمانکار سابق دانست و افزود: «عدم پیشرفت پروژه قطار شهری باعث شد پیمانکار پروژه از روز ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ تغییر کند. ما کارگران پیمانی پروژه قطار شهری اهواز خواستار آن هستیم تا مدیرعامل قطار شهری اهواز در مقام کارفرمای اصلی فکری برای تامین منابع مالی این پروژه عمرانی و پرداخت دستمزد نیروی کار بکند. انتظار داشتیم قبل از خروج پیمانکار از پروژه قطار شهری اهواز همه مطالبات کارگران پرداخت شود. بنابراین اگر قرار است مشکلات به همان روال قبل استمرار داشته باشد، چرا پیمانکار تغییر میدهید؟»
مالکیت نیشکر هفت تپه در هالهای از ابهام
نایب اول کمیسیون اجتماعی مجلس درباره واگذاری شرکت هفت تپه به وزارت اقتصاد گفته است: «مدتی است که این موضوع در محاکم قضایی مطرح است و بر اساس اخباری که داریم، حکم اعاده شرکت هفتتپه به وزارت اقتصاد در قوه قضاییه نهایی شده است. »
به گفته او با توجه به نگرانیهایی که وجود داشت و مساله برای کارگران، سهامداران شرکت، نمایندگان مجلس و اهالی شهر هفت تپه مهم بود؛ همه نگران بودند و این کار انجام شد. بناست این کارخانه و سهام آن به وزارت اقتصاد بازگردد اما اینکه قطعی بر میگردد یا نه را باید منتظر بود تا نتیجه آن را در یک یا دو هفته آینده ببینیم.
نایب اول کمیسیون اجتماعی مجلس درباره اینکه تکلیف مالکیت صاحب شرکت هفتتپه چه میشود، افزود: «تکلیفی ندارد؛ تکلیفاش توسط قانون مشخص است، پولش پرداخت میشود و میرود. البته پولی هم پرداخت نکرده است. یعنی نسبت به ارزش سهام کارخانه که بالای ۸ یا ۹ هزار میلیارد تومان برآورد میشود، عددی پرداخت نکرده است. ۴.۵۰ میلیارد تومان به صورت علیالحساب پرداخت کرده است. مثلا جنسی را از بازار بخرید و بعد بگویید که بعداً پول آن را میدهید.
نماینده شوش در مجلس هم با انتشار توییتی اعلام کرد: «حداکثر تا هفته آینده هیات مدیره جدید شرکت هفتتپه معرفی میشود.» کعب عمیر با اعلام این خبر در توییتر خود تاکید کرد: «مدیریت این شرکت به وزارت امور اقتصاد (بانک ملی و صادرات) واگذار میشود.»
تداوم ممنوعیت ورود به کار کارکنان شرکتی مخابرات خوزستان
کارکنان شرکتی مخابرات در شهرهای مختلف استان خوزستان، هنوز نمیتوانند به محل کار وارد شوند. آنها قراردادهای تنظیمی توسط کارفرمای پیمانکار را امضا نکردهاند. شرکتیهای مخابرات میگویند: «از ابتدای سال ۱۴۰۰ حاضر به امضای قرارداد نشدیم. چون خواسته ما رفع تبعیض، اجرای دقیق طرح طبقهبندی مشاغل و انعقاد قرارداد مستقیم است.»
آنها که در روزهای گذشته، تلاش زیادی برای دادخواهی و پیگیری مطالبات خود صورت دادهاند، میگویند: «طی نشستی که با فرمانداری، استانداری، شورای تامین، اداره کار و نماینده شرکت خدمات اول که از تهران آمده بود، مصوب شد بدون امضای قرارداد به کار بازگردیم و کارفرما، قراردادها را اصلاح کند. این قرار چند روز پیش گذاشته شد. اما وقتی که به محل کار مراجعه کردیم، ما را راه ندادند. بهانهشان این است که نامه کتبی به ما نرسیده است.»
این کارکنان میگویند: «خواستههای ما کاملاً قانونی است و امیدواریم به وعدههایی که دادهاند عمل کنند؛ هم به سر کار بازگردیم و هم قراردادها را براساس الزامات قانونی اصلاح کنند.»
تجمع اعتراضی کارگران اخراجی واحد اجرائیات شهرداری اهواز
کارگران اخراجی واحد اجرائیات شهرداری اهواز روز دوشنبه ۲۹ شهریور برای هفتمین بار مقابل درب ورودی شورای شهر دست به تجمع زدند. آنها با ابتکار پهن کردن بساط دستفروشی پیاز و سیب زمینی به عواقب بیکاری این صنف، هشدار دادند.
کارگران اخراجی که تعدادشان ۹۶ نفر است، روز شنبه سیزدهم شهریورماه نیز، در اعتراض به صدور نامه اخراج خود تجمع اعتراضی برپا کرده بودند.
یکی از کارگران اخراجی اجرائیات شهرداری با اشاره به سواستفاده از منابع مالی شهرداری توسط مسئولان شهرداری گفت: «شورای شهر و شهرداری چگونه حقوق ۶۳۰ فرد مجهولالهویه را از محل منابع درآمدی شهر پرداخت نمودهاند، اما نامه اخراج کارگران بی پناه را صادر و دهها خانواده را گرفتار مشکلات معیشتی میکنند».
رییس شورای شهر اهواز پیشتر گفته بود:«۶۳۰ نفر در شهرداری اهواز حقوق ماهانه دریافت می کنند. ولی اصلا معلوم نیست کجا هستند و در شهرداری حضور ندارند.»