فرح پهلوی در سالروز قانون منع حجاب: در کنار زنان ایران ایستاده‌ام

6
Picture of محمد یراحی
محمد یراحی

...خوب بودن کافیست

فرح پهلوی، همسر آخرین شاه ایران، «محمدرضا پهلوی»، در بیانیه‌ای به مناسبت سالروز «کشف حجاب» صادر کرده، گفته است که «بیش‌تر از همیشه مادر همه فرزندان ایران» است و «به زنان ایران می‌اندیشد.»

روز پنج‌شنبه ۱۷ دی ۱۴۰۰، آخرین ملکه ایران در بیانیه خود، قانون مشهور به «کشف حجاب» را نشانه «دوراندیشی» رضا‌شاه خوانده و گفته است که «مبارزه برای آزادی زنان ایران که پیش از انقلاب مشروطیت آغاز شده بود»، با برداشته شدن حجاب از سر و صورت زنان، به ثمر رسیده است.

او همچنین گفته است که زنان ایران با برداشتن حجاب در عرصه «اجتماع و تاریخ» قدم گذاشته و با «برخورداری از حقوق برابر سیاسی و اجتماعی» در دوران محمدرضا‌شاه پهلوی، «در پیشرفت، سازندگی و ترقی ایران سهمی بزرگ و سزاوار» را به عهده گرفته است.

اشاره فرح پهلوی در این بیانیه به قانون منع حجاب است که در تاریخ ۱۷ دی ۱۳۱۴ با حضور رسمی و بدون حجاب همسر و دختران رضا‌شاه پهلوی در دانشسرای دختران، اجرا شد.

فرح پهلوی همچنین در بیانیه خود گفته است: «به مادران خاوران، مادران پارک لاله، مادران آبان و همه مادران سوگواری می‌اندیشم که فرزندانشان در این چهار دهه تاریک به دست نیروهای ظلمت از پا درآمدند، به همه جوانانی می‌اندیشم که آرزویی جز سربلندی ایران نداشتند و در راه آزادی و رهایی جان باختند.»

او که پیش از این هم در همبستگی با زنان ایرانی در روز جهانی زن سال ۱۳۹۹، بیانیه‌ای صادر کرده بود، در ادامه گفته است که «مثل همیشه در کنار زنان ایران می‌ایستد.»

او در آن بیانیه گفته بود که باور دارد، زنان ایرانی به‌زودی جایگاه غصب شده‌ خود را که با این حکومت به تاراج رفته، باز پس خواهند گرفت.

حجاب اجباری یکی از نخستین تغییراتی بود که طرفداران روح‌الله خمینی با دستور او، در فاصله کمی بعد از سقوط نظام شاهنشاهی، در راستای اسلامی کردن ایران اجرا کردند. 

در مقابله با این دستور، زنان بسیاری در اسفندماه ۱۳۵۷، با تجمعات اعتراضی، خواهان آزادی پوشش و تضمین حقوق برابر برای زنان شده بودند که البته سرکوب شدند.

بعد از ۴ دهه سرکوب زنان، در سال‌های گذشته کمپین‌های بسیاری در مخالفت با حجاب اجباری شکل گرفته است.

یکی از شناخته شده‌ترین این حرکت‌ها، اعتراضات «دختران خیابان انقلاب» است که با اقدام یک زن جوان به‌نام «ویدا موحد» که در تقاطع خیابان انقلاب و وصال در تهران، به بالای یک پست مخابرات رفت و روسری خود را بر سر چوب کرد، آغاز شد.

پس از این اقدام، زنان بسیاری در سایر نقاط ایران، حجاب را از سر برداشته و به حجاب اجباری اعتراض کردند.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print

دیدگاهتان را بنویسید