...خوب بودن کافیست
گیتی پورفاضل وکیل بازنشسته دادگستری، احمدرضا حائری، فعال حقوق بشر، کیوان صمیمی رییس انجمن دفاع از آزادی مطبوعات، صدرا عبداللهی کارگردان و تهیه کننده سینما و جعفر عظیم زاده دبیر هیأت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران در نامهای سرگشاده خطاب به «آلنا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد از او خواستند با فعالان مدنی، اقتصادی و سیاسی مستقل از جمهوری اسلامی و همچنین مستقل از دولتهایی که در تقابل با ایران هستند هم دیدار کند.
آنها با اشاره به موضوع سفر گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد که «نقض احتمالی حقوق بشر به واسطه تحریمهای قهری و یک جانبه » عنوان شده است نکاتی را در خصوص کسب اطلاعات درباره وضعیت کشور ایران برای او شرح دادهاند.
امضا کنندگان این نامه بر این باورند از آنجایی که «اطلاع یافتن از مواضع مقامات رسمی جمهوری اسلامی، بدون انجام این سفر و از طریق نمایندگان دیپلماتیک این حکومت در مقرهای سازمان ملل نیز امکان پذیر بود.» لازم است که با توجه به «سابقه ناراستی و عدم شفافیت حکومت اسلامی در دادن اطلاعات» ملاقات با فعالان مستقل صورت پذیرد.
بنا بر آنچه در این نامه آمده است در غیر اینصورت این شائبه در افکار عمومی مطرح خواهد شد که گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد «نمیخواهد یا اجازه ندارد نظر منتقدان جمهوری اسلامی را بشنود.»
امضاکنندگان این نامه با تاکید بر اینکه شمار زیادی نهاد مدنی و صنفی همراستا با سیاستهای حکومت ایران صرفا برای بازتاب دادن مواضع جمهوری اسلامی تشکیل شده است نوشتهاند: « این تشکلها نمی تواند شما را از وضعیت حقیقی جامعه و مردم ایران مطلع کند.»
در بخش دیگری از این نامه تاکید شده است که نمایندگانی که با گزارشگر ویژه سازمان ملل دیدار و گفتگو خواهند کرد «نمایندگان اکثریت مردم ایران» نیستند چرا که «جایگاه کنونی ایشان برآمده از سازوکاری دموکراتیک نیست.
نویسندگان این نامه بر این باورند که «ساختار غیردموکراتیک، فساد سیستماتیک و همچنین ناکارآمدی حکومت، موجب شده است « تحریمهای قهری یک جانبه» فشار اقتصادی بر مردم ایران و نقض آشکار و فاحش حقوق بشر را به وجود بیاورند
آنها در پایان این نامه هشدار دادهاند که اگر آلنا دوهان« در این سفر پیرو برنامه های ازپیش تنظیم شدهای که اعلام شده است، فقط درپی ملاقات با کارگزاران جمهوری اسلامی و دیدار با نهادهای به ظاهر مدنی ولی حکومت ساخته» باشد، اعتبار او و سازمان ملل «خدشهدار » شده و «این رویکرد ناشفاف در حافظه تاریخی مردم و فعالین مدنی ایران ثبت خواهدشد.»
آلنا دوهان روز شنبه وارد تهران شده و قرار است حدود دو هفته (تا ۲۸ اردیبهشتماه) برای تحقیق درباره آثار تحریمهای یکجانبه بر حقوق مردم، در ایران بماند.
او قرار است در سپتامبر سال جاری میلادی، نتایج و توصیههای خود را در گزارشی به پنجاهویکمین اجلاس شورای حقوق بشر ارائه کند.
دولت دونالد ترامپ در آمریکا پس از خروج از توافق هستهای موسوم به برجام، حکومت جمهوری اسلامی را هدف تحریمهایی یکجانبه و سخت قرار داد تا مقامات این حکومت را برای رسیدن به توافقی «بهتر» به پای میز مذاکره بیاورد.
مقامات حکومتی در ایران بارها این تحریمهای یکجانبه را دلیل کمبود اقلامی حیاتی در کشور از جمله دارو معرفی کرده و خواستار لغو آنها شدهاند. سفر آلنا دوهان در شرایطی رسانهای میشود که جمهوری اسلامی تاکنون به هیچ یک از گزارشگران ویژه حقوق بشر، از جمله جاوید رحمان، حق سفر و ورود به ایران را نداده و بارها آنها را به «سیاسیکاری» متهم کرده است.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران، در آخرین گزارش خود که بهمن ۱۴۰۰ منتشر شد، از جامعه جهانی خواسته بود تا مقامات جمهوری اسلامی را در قبال موارد متعدد نقض حقوق بشر از جمله اعدامهای «خودسرانه» سال ۶۷ و سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ «پاسخگو» کنند.
یک روز پیش از سفر آلنا دوهان به ایران، ۱۱ سازمان حقوقبشری در بیانیهای در اعتراض به استفاده ابزاری جمهوریاسلامی از نظام گزارشگری سازمان ملل، یادآور شدند که صدور مجوز سفر او، با هدف دور کردن جهان از پرداختن به موارد نقض حقوق بشر انجام شده است.