...خوب بودن کافیست
اعتراضات به تجاوز به کودک ۱۵ ساله اهل سیستان و بلوچستان توسط فرمانده نیروی انتظامی شهرستان چابهار از سهشنبه پنجم مهر ۱۴۰۱ به طور جدی آغاز شده است.
به گفته «فرزین کدخدایی»، فعال بلوچ، مردم شهر چابهار را تعطیل کردهاند و اکثر مغازهها تعطیل هستند.
نام این دختربچه به دلیل حفظ جان او رسانهای نشده است. یک فرد پیگیر پرونده او میگوید چون در آینده باید زندگی کند و احتمال دارد به دست بزرگان قبیله کشته شود، نام این کودک را اعلام نخواهیم کرد. خانواده و اطرافیان او به شدت تحت نظر ماموران امنیتی قرار گرفته و تهدید شدهاند که خبر این فاجعه رسانهای نشود.
به گفته این منبع محلی، نیروهای امنیتی و سپاه بلوچستان نگران هستند این مساله به اعتراضات سراسری درباره قتل مهسا امینی پیوند بخورد و شعله اعتراضات گستردهتر و از کنترل خارج شود.
اوایل شهریور ۱۴۰۱ خبر تجاوز سرهنگ «ابراهیم کوچکزایی»، فرمانده نیروی انتظامی شهرستان چابهار به یک کودک ۱۵ ساله در رسانهها منتشر شد.
چهارم مهر همین سال، مولوی «عبدالغفار نقشبندی»، امام جمعه موقت راسک طی بیانیهای با عنوان «وقوع جنایت هولناک تجاوز»، موضوع تجاوز فرمانده انتظامی چابهار به یک دختر بلوچ را تایید کرد.
او همچنین از دستگاه قضایی خواست: «در اسرع وقت زوایای فاجعه را بررسی و این مجرم مفسد در ملا عام محاکمه و مجازات شود.»
این در حالی است که پیشتر مولوی «عبدالحمید»، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان، مدیر «مدرسه عالی دارالعلوم» زاهدان، عضو «اتحادیه جهانی علمای مسلمان» و عضو «مجمع جهانی فقه اسلامی» در خطبههای نماز جمعه مدعی شده بود که سکوتش در این رابطه معنا دارد.
او در واکنش به انتشار خبر تجاوز فرمانده نیروی انتظامی به یک کودک ۱۵ ساله گفته بود: «از ما و علمای منطقه انتقاد شده است که چرا سکوت اختیار کردهاید! این سکوت ما معنادار است. ما میخواهیم روشن شود که چه پیش آمده است. ما نمیتوانیم بلافاصله موضعگیری کنیم. باید بررسی کنیم تا واقعیت روشن شود و دچار اشتباه نشویم.»
مولانا عبدالحمید روز گذشته نیز با صدور بیانیهای، خواستار رسیدگی ویژه و فوقالعاده به این موضوع و شفافسازی و اجرای عدالت در این خصوص شد.
تلاش «ایرانوایر» برای صحبت کردن با خانواده دختربچهای که مورد تجاوز قرار گرفته، تا لحظه تنطیم این گزارش به نتیجه نرسیده است.
«فرزین کدخدایی»، فعال بلوچ به «ایرانوایر» میگوید اعضای خانواده این کودک در حال حاضر در زاهدان هستند چون قرار است دادگاه بعدی مربوط به این پرونده ۹ مهر ۱۴۰۱ دوباره تشکیل شود و آنها تحت نظر نیروهای امنیتی قرار دارند.
به گفته این فعال بلوچ، مردم تقریبا کل شهر چابهار را بستهاند و تمام مغازهها تعطیل هستند. شب سهشنبه هم شهر بسیار شلوغ بوده است.
با گذشت روزها از اعلام محافظهکارانه خبر تجاوز به دختربچه ۱۵ ساله بلوچ توسط فرمانده نیروی انتظامی شهرستان چابهار، هنوز خانواده او سکوت در پیش گرفته و اطلاعاتی در مورد شکایت خود از فرد متجاوز منتشر نکردهاند.
به گفته یک منبع آگاه، نیروهای امنیتی سه نفر از بستگان این دختر را گروگان گرفتهاند. یک نفر از گروگانها را که پسرعموی این دختربچه است، رها کرده و با فاصله دو روز بعد، دو گروگان دیگر هم آزاد شدهاند.
این منبع آگاه میگوید: «عموی نماینده چابهار یکی از گروگانگیران بوده است.»
«حبیبالله سربازی»، فعال بلوچ میگوید: «خانواده این دختربچه به دو دلیل این خبر را رسانهای نکردهاند؛ یکی از ترس این که بدنام شوند و دیگر این که تهدیدهای حکومتی نیز موجب شدهاند که با رسانهها گفتوگو نکنند. ماموران امنیتی و اطلاعاتی و عدهای از مردم بلوچ منطقه که عضو سپاه هستند نیز با این خانواده تماس گرفته و آنها را تهدید و تحت فشار قراردادهاند.»
حبیبالله سربازی میگوید: «یک قتل در این منطقه رخ داد و خانواده مقتول از خانواده این کودک شکایت کرده و آنها را متهم به قتل معرفی کردند. سپس دستگاه انتظامی این خانواده را برای بازجویی فراخواند و در لابهلای بازجویی، این دختربچه ۱۵ ساله را هم به عنوان متهم خواستند و طی یکی از جلسات بازپرسی، به این کودک تجاوز کردند.»
این فعال بلوچ در خصوص این که چهطور یک فرمانده نیروی انتظامی چنین کاری را در جلسات بازپرسی انجام داده است، توضیح میدهد: «فرد متجاوز فکر کرده است که نه تنها این کودک در شرایط ضعیفی قرار دارد و ترسیده بلکه فضا سنتی است و این خانواده بلوچ هستند و مساله پنهان میماند. ولی این دختربچه به مادر خود گفته و پدر آگاه شده و مساله به بیرون درز کرده است و خانواده این کودک شکایت خود از فرد متجاوز را ثبت کردهاند.»
به گفته این فعال بلوچ، برای مجبور کردن خانواده این کودک به پس گرفتن شکایت، نیروی انتظامی چندبار به خانه آنها حمله و اعضای خانواده را تهدید کرده است. اطرافیان این خانواده که تلاش کردهاند به خانواده این دختر کمک کنند، از جمله چندین فعال اجتماعی و رسانهای هم مورد تهدید قرار گرفتهاند و به آنها گفته شده است حق ندارند خبری در این مورد منتشر کنند.
داخل ایران نیز هر رسانهای را که خبر مربوط به تجاوز به این کودک ۱۵ سال را منتشر کرده است، تهدید و فضای پلیسی بسیار شدیدی حول موضوع ایجاد کردهاند»
این فعال بلوچ توضیح میدهد: «چون میدانستند مساله حساس است و اگر همزمان با مساله مهسا برجسته شود، بلوچستان به پا میخیزد و اعتراضات گسترش پیدا میکنند و از کنترل خارج میشوند، تلاش کردند خبری منتشر نشود.»
حدود هشت سال پیش در شهر زاهدان هم مشابه این مساله پیش آمد؛ یک معاون اطلاعات سپاه دختران بلوچ را از خیابانها میربود به آنها تجاوز و در شهر رها میکرد. فعالان بلوچ میگویند دلیل این امر هم این بود که میدانستند مردم در بلوچستان این مسایل را پنهان میکنند که به شرایط فرهنگی منطقه باز میگردد؛ مردم از ترس آبرو حرفی نمیزنند، چون میگویند آینده دختر تباه میشود.
در سال ۱۳۹۷، مولوی «محمد طیب ملازهی»، امام جمعه اهل تسنن شهرستان ایرانشهر در خطبههای نماز عید فطر از ربایش ۴۱ دختر در این شهرستان و تجاوز به آنها خبر داد.
هرچند انتشار این خبر با واکنشهای گسترده در رسانهها و بین کاربران شبکههای اجتماعی همراه شد ولی سرنوشت پرونده نامشخص ماند.
حبیبالله سربازی میگوید: «دختران ایرانشهر هم توسط افراد وابسته به سپاه پاسداران مورد تجاوز قرار گرفته بودند. در هر سه نقطه ایرانشهر، چابهار و زاهدان تجاوز به دختران بلوچ توسط کسانی رخ داده بود که در دستگاه امنیتی حضور داشتند و باید حافظ امنیت منطقه میبودند. این مساله توجه بسیار زیادی میطلبد.»