...خوب بودن کافیست
اعتراضات ضد حکومتی مردم ایران، روز شنبه ۱۶ مهرماه با حضور گستردهتری از مردم در شهرهای مختلف، از جمله تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، بوکان، مهاباد، سنندج، سقز، جوانرود، کرمانشاه، مهرشهر و فردیس کرج، سپری شد.
در ویدیوهایی که از شهرهای مختلف ایران منتشر شده، شهروندان در تمام ساعات روز، از صبح تا پاسی از شب، در خیابانها حضور دارند. بازار بزرگ تهران، محله های لالهزار، باغ سپهسالار، بازار تجریش، بازار شیراز و بازار شهرهای مختلف کردستان و شهرهای کردنشین در استانهای مجاور با تعطیل کردن مغازههای خود و پیوستن به اعتراضات، دست به اعتصاب زدند.
بنا بر اخباری که از شهرهای کردستان به دست ایرانوایر رسید، خیابانهای سنندج و سقز، میدان جنگ بودهاند و نیروهای امنیتی با اسلحه جنگی به سمت معترضان و حتی عابران شلیک کردهاند. گزارشها از کشته شدن دستکم دو شهروند معترض به ضرب گلوله نیروهای امنیتی خبر میدهند.
یک جوان کرد، بهنام «داریوش علیزاده»، در محدوده خیابان «ششم بهمن» سنندج فقط به ایندلیل که در خودروی پراید خود در حال بوقزدن ممتد بوده و اعتراض خود را به این شکل نشان میداده، از ناحیه سر هدف گلوله ماموران قرار گرفته و در دم جان باخته است.
همچنین ویدیوهایی از ضرب و شتم نیروهای امنیتی منتشر شده که نشان از دفاع مردم از خود در مقابل نیروهای سرکوبگر حکومت میدهند. روز شنبه شانزدهم مهر ماه، اولین روز از هفته چهارم اعتراضات ضد حکومتی که با مرگ «مهسا (ژینا) امینی» آغاز شد و به سرعت به بزرگترین اعتراض چهل سال اخیر بدل شد، چگونه گذشت؟
اعتراضات سراسری در ایران، روز شنبه شانزدهم مهرماه وارد چهارمین هفته شد. در این مدت، اعتصابهایی در برخی شهرهای ایران، به خصوص در شهرهای کردنشین استانهای غربی ایران برگزار شده بود، اما روز شنبه با پیوستن بازارهای مختلف شهر تهران و شیراز به این اعتصابها و حضور کسبه و بازاریان در تجمعات اعتراضی، اتفاق جدیدی رخ داد.
یک شهروند ساکن تهران و از بازاریان این شهر، به ایرانوایر گفت که محدود خیابان سعدی، لالهزار، چهارراه استانبول تا میدان بهارستان توسط معترضان بسته بوده. او درباره دیدههای خود به ایرانوایر میگوید:
«جمعیتی که امروز دیدم بینظیر بود. تعداد زنها و دخترها خیلی زیاد بود. از هیچچیز هم نمیترسند. احتمال داشت مستقیم بهشان شلیک شود ولی عین خیالشان نبود. در محدوده متروی سعدی، گلوله ساچمهای میزدند. زنها شعار علیه خامنهای میدادند و شعار زن زندگی آزادی از دهانشان نمیافتاد.»
این فرد روز شنبه به اعتصاب کسبه تهران پیوسته، به ایرانوایر میگوید: «صورت دختربچه شانزده ساله را متلاشی کردهاند. میکشند و هزار دروغ میبافند. آن دختر جای دختر خود من، جای نوه خود من، چیزی نمیشود که دو روز کاسبی نکنیم. هرچند که قبل از این هم آنقدر وضع را خراب کردند و تولیدکنندهها را به خاک سیاه نشاندند که مغازههایمان باز هم باشد، خرجمان در نمیآید. پس همان بهتر که بسته باشیم.»
در تهران، ویدیوهایی از اعتصاب بازاریان بازار بزرگ تهران و خیابان خیام منتشر شده، که نشان میدهد آنها مستقیما با نیروهای سرکوبگر درگیر شده و حتی یک کیوسک پلیس را نیز به آتش کشیدهاند.
همچنین ویدیوهایی نیز از اعتصاب شهروندان کرد در شهرهای مختلف کردستان از جمله سنندج و سقز منتشر شده است. در سقز، ویدیوهایی از اعتصاب دانشآموزان مدارس و خروج دختران دبیرستانی از حیاط مدرسه و پیوستن آنها به صف مردم معترض منتشر شده است. در یکی از ویدیوها، نیروهای یگان ویژه با خشونت بسیار این نوجوانان را مورد ضرب و شتم قرار میدهند.
در ویدیوهایی که از شهر جوانرود به دست ایرانوایر رسیده، شهر در دود و گلوله است و ستونهای بلند دود و صدای ممتد گلوله از خیابان های این شهر به گوش میرسد.
ویدیوهای منتشر شده از بوکان نیز خبر از درگیری شدید بین شهروندان و نیروهای سرکوبگر دارد. در یکی از این ویدیوها، شهروندان معترض با بستن خیابانها و روشنکردن اتش از خدو در مقابل نیروهای سرکوب دفاع میکنند.
تهران، کردستان، اصفهان، شیراز، مشهد و اراک؛ ما بیشماریم
ویدیوهایی که از اعتراضات تهران تاکنون منتشر شده نشان میدهد که تقریبا تمام محلات این شهر در روز شنبه شانزدهم مهرماه، به اعتراضات ضدحکومتی پیوستهاند. ویدیوهایی از محله «نازیآباد»، خیابانهای «هاشمی» و «فلاح» در جنوب و محله «سهراه آذری» و «سلسبیل» در مرکز تهران منتشر شده که در آن شهروندان معترض در مقابل نیروهای سرکوبگر مقاومت میکنند.
همچنین در محلههای شمال شهر تهران، چون «شهرک غرب» و «سعادتآباد» نیز شهروندان به خیابان ها آمده و علیه حکومت شعار دادهاند. در ویدیوهایی که از ظهر روز شنبه منتشر شده، مردم معترض شعار میدهند: «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه.»
در مشهد ویدیوهایی از ایستادگی مردم معترض در مقابل ماموران سرکوب منتشر شده است. همچنین ویدیویی از یک زن جوان در مشهد منتشر شده که گلوله خورده است. از سرنوشت این زن جوان اطلاعاتی منتشر نشده است ولی بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی، حالت چهره او را که چشمهایش باز شده و هوشیار نیست، به لحظه جان باختن «ندا آقا سلطان»، زن جوانی که در اعتراضات ۳۰ خرداد ۱۳۸۸ در محدوده «امیرآباد تهران» کشته شد، شبیه دانستهاند.
در شیراز، شهروندان معترض به خیابانها امده و شعار «آخوند باید گم بشه» سر دادهاند. از اراک ویدیوهایی منتشر شده که نشان میدهد، نیروهای سرکوب حکومت با خونسردی کامل، معترضان بیدفاع را به گلوله میبندند. همچنین در گوهردشت کرج، مردم معترض با اشاره به مزدور بودن نیروهای بسیج و لباسشخصی خطاب به آنها شعار میدهند: « بسیجی جیرهخور، آخراشه خوب بخور.»
هک برنامه خبری ساعت ۹ شب صدا و سیما
گروه هکری «عدالت علی»، شامگاه شنبه ۱۶ مهرماه از هک کردن برنامه خبری ساعت ۲۱ صدا و سیمای ایران خبر داد. در ویدیوهایی که شهروندان از این اتفاق منتشر کردهاند، علی خامنهای در هر سخنرانی برای جمعی از افراد حکومتی است که ناگهان تصویری از او در حالیکه در آتش در حال سوختن است منتشر میشود و تصویر مهسا امینی و چهار زن و دختر جانباخته در اعتراضات کنونی، روی تلویزیون نقش میبندد.
همچنین بخشی از آهنگ «سرود زن»، «مهدی یراحی»، خواننده موسیقی پاپ که اخیرا برای زنان ایرانی منتشر کرده نیز در پسزمینه پخش میشود.
همزمان «نتبلاکس» که اخبار مربوط به اختلال اینترنت را در جهان منتشر میکند، از قطع کامل اینترنت در سنندج خبر داده است. در بقیه نقاط ایران نیز، گزارشهایی از کندی شدید اینترنت مخابره شده است. بسیاری از کاربران توئیتر نیز گفتهاند که مردم معترض با خود گوشی تلفن نمیبرند و ویدیوهای منتشر شده حتی گوشهای از آن چه در خیابانهای ایران در حال وقوع است نیز نیست.
تداوم حمایتهای جهانی از معترضان ایران
«علی عباسی»، کارگردان فیلم «عنکبوت مقدس»، در حمایت از معترضان ایران و اطلاعرسانی درباره خشونت عریان حکومت ایران در سرکوب معترضان، با لباس آخوندی و دندانهای دراکولا در افتتاحیه نمایش فیلمش در جشنواره فیلم هامبورگ حاضر شد.
فیلم «عنکبوت مقدس» جدیدترن ساخته این فیلمساز جوان است که اولین حضور بینالمللی خود را در جشنوار کن تجربه کرد. موفقیت این فیلم و زر امیرابراهیمی، بازیگر نقش اصلی فیلم در کن باعث بروز واکنشهای بسیاری در داخل ایران شد و برخی از مسئولان جمهوری اسلامی از او و زر امیرابراهیمی به تندی انتقاد کرده بودند.
همزمان رئیس دانشگاه «چارلز»، قدیمیترین دانشگاه اروپای شرقی و مرکزی در جمهوری چک، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که همراه با کل مدیریت دانشگاه، خشونت و سرکوب علیه زنان در ایران را به شدت محکوم میکند.
سه کنفدراسیون بینالمللی کارگری با انتشار بیانیه مشترکی ضمن محکومیت شدید سرکوب اعتراضات مردمی در ایران روز شنبه ۱۶مهرماه اعلام کردند «تمام جنبش بینالمللی اتحادیههای کارگری به مردم فوقالعاده شجاعی که در مقابل سرکوب وحشیانه رهبران حکومت دینی ایران ایستادهاند، ادای احترام میکنند.»
«روزبه سینکی»، دروازهبان تیم پارس جنوبی جم نیز در دیدار تیمش مقابل خلیج فارس ماهشهر، روی بازوبند کاپیتانی خود نام مهسا، حدیث و نیکا، سه دختری که توسط نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی به قتل رسیدهاند را نوشت.
حساب رسمی باشگاه «دورتموند» در توییتر، روز شنبه شانزدهم مهرماه با انتشار تصویری از بنر بزرگی که هواداران این باشگاه در حمایت از زنان ایران و به یاد «سارینا اسماعیل زاده»، نوجوان ۱۶ ساله کشتهشده در اعتراضات کنونی، به ورزشگاه آورده بودند نوشت:
«فرقی نمیکند چه جنسیت، چه رنگ پوست، چه مذهبی یا گرایش جنسی داری. برای ما همه مردم برابر هستند. ما (هواداران و تیم دورتموند) کنار زنان شجاع ایران هستیم. به یاد سارینا اسماعیلزاده.»
خستگی نیروهای سرکوب و مقاومت شهروندان
در حالیکه برخی از ویدیوها از تهران، نشان از خستگی مفرط نیروهای سرکوبگر دارد، استاندار تهران نیز از نبود زیرساخت کافی برای سرکوب مردم خبر داد. او با اشاره به اعتراضات مردمی گفت که در مجموعه دستگاههای امنیتی زیرساختهای موجود جوابگو نیست و کمبودهایی وجود دارد.
«محسن منصوری» همچنین از به منزل نرفتن بعضی از نیروهای سرکوب در چند روز اخیر خبر داد و گفت: «برخی از نیروهای پلیس در این ایام چند روز به منزل نرفته و مستمر در محل ماموریت حضور داشتهاند.»
پیش از این نیز، ویدیوهایی از خستگی مفرط نیروهای سرکوب و پخش شدن آنها روی آسفالت و چمن پارکها منتشر شده بود. «غلامحسین محسنی اژهای» نیز روز ۳۰ شهریورماه با حضور در مقر یگان امداد فراجا، گفته بود: «این نیروها دیشب که نخوابیدند هیچ، شبهای گذشته هم نخوابیدند.»
در ویدیوهای دیگری که در روز شنبه شانزدهم مهرماه از شهرهای مختلف ایران منتشر شده، به ویژه در سنندج و تهران، شهروندان با تخریب دوربینهای امنیتی، ضرب و شتم و کتک زدن لباس شخصیها و بستن راه تردد نیروهای سرکوب، از خود در مقابل آنها دفاع کردهاند.
در یکی از این ویدیوها در حالیکه یک نیروی لباس شخصی سرش شکسته توی تصاویر نیروهای سرکوب نجات داده می شود زن جوانی که حجاب بر سر ندارد، از پشت به او لگد میزند.